Gołąbki bez zawijania

Klasyczne gołąbki zapewne każdy zna, a można je również zrobić w trochę innej, szybszej wersji. Ugotowane w sosie pomidorowym są delikatne i rozpływają się w ustach. Podane z ugotowanymi ziemniaczkami będą pożywnym oraz smacznym obiadem przywracającym myślami do rodzinnego domu.

Ilość: ok. 12 sztuk

Składniki:

  • pół małej główki białej kapusty (ok. 500 g)
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 3 jajka
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 litr bulionu
  • 800 ml passaty pomidorowej
  • oliwa do smażenia
  • posiekana natka pietruszki lub koperek
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Kapustę umyć, odkroić głąba, liście bardzo drobno posiekać lub rozdrobnić melakserem. Włożyć do dużej miski, dodać 1/2 łyżeczki soli i mieszać dłonią lekko ugniatając przez około 1 minutę. Odstawić na 15 minut aby kapusta zmiękła.
  2. Do kapusty dodać mielone mięso, 1/2 łyżeczki pieprzu, przeciśnięty 1 ząbek czosnku i 2 łyżeczki słodkiej papryki. Wszystko razem wymieszać.
  3. Dodać jajka, kaszę manną i całość dokładnie wyrobić w dłoniach.
  4. Uformować podłużne kotleciki i odłożyć na talerz.
  5. Przygotować duży, szeroki garnek. Rozgrzać w nim 1 łyżkę oliwy i lekko podsmażyć starty 1 ząbek czosnku.
  6. Wlać bulion i zagotować.
  7. Na dużą patelnię wlać 3 łyżki oliwy i obsmażyć z dwóch stron kotlety. Po obsmażeniu włożyć do garnka z bulionem. Przykryć i gotować na umiarkowanym ogniu przez około 20 minut. Nie mieszać gołąbków bo mogą się rozpadać!
  8. Dodać passatę oraz pozostałe 2 łyżeczki słodkiej papryki, doprawić pozostałą solą oraz pieprzem (po około 1/2 łyżeczki lub do smaku). Wymieszać, ale potrząsając delikatnie garnkiem (nie mieszać łyżką). Gotować przez ok. 20 minut. Pod koniec dodać posiekaną pietruszkę lub koperek.
  9. Podawać z ugotowanymi ziemniaczkami.

W tabeli przedstawiono wartość odżywczą potrawy (bez ziemniaków):

Wartość odżywcza w 1 sztuce
Wartość energetyczna256 kcal
Tłuszcz 12,2 g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe 3,6 g
Węglowodany 24 g
w tym cukry5 g
Błonnik 3,3 g
Białko 14,3 g

Smacznego!!

Powrót na górę