Orkiszowo-owsiane kruche ciasto z gruszką, jabłkiem i budyniem toffi

Orkiszowo-owsiane kruche ciasto z gruszką, jabłkiem i budyniem toffi

Jabłecznik to prawdziwa klasyka, która doskonale sprawdza się o każdej porze roku, a szczególnie jesienią, kiedy za oknem chłód, a my możemy rozkoszować się ciepłem kubka herbaty pod miękkim kocykiem. My jednak postanowiliśmy pójść o krok dalej – prezentujemy Wam wersję a’la jabłecznik, wzbogaconą o soczystą gruszkę, zamkniętą w delikatnym kruchym cieście z mąki owsianej i orkiszowej. Całość wieńczy aksamitny budyń toffi, który dopełnia całość smaku. Pysznie, słodko i w pełni zdrowo!

Ilość porcji: około 20 kawałków

Składniki i wykonanie

Ciasto:

  • mąka orkiszowa typ 630 – 200g
  • mąka owsiana/płatki owsiane – 200g
  • olej kokosowy – 3-5 łyżek
  • słodzidło – cukier/erytrytol – 100g
  • skrobia ziemniaczana – 2 łyżki
  • cukier puder – łyżka
  • proszek do pieczenia – pół łyżki
  • cynamon (opcjonalnie) – łyżeczka

Jeśli nie masz mąki owsianej, to 200g płatków zmiksuj w malakserze na proszek.
Do miski dodaj suche produkty i wymieszaj. Dodawaj porcjami olej kokosowy i mieszaj ciasto najlepiej za pomocą rąk. Ciasto ma mieć gładką konsystencję, zbitą i wilgotną. Jeśli Twoje ciasto po dodaniu oleju nie chce się połączyć – możesz dodać więcej tłuszczu lub odrobinę wody/mleka aż do połączenia składników.
Nastaw piekarnik na 180 stopni góra/dół.

Nadzienie:

  • jabłka i gruszki – 1,5 kg (proporcja owoców wg uznania)
  • skrobia ziemniaczana
  • cukier/erytrytol/stewia/miód – 3 łyżki
  • budyń toffi/karmel – 1 opakowanie
  • mleko 2% – 500 ml

Owoce umyj, obierz i pokrój w kostkę. Wsyp do garnka i zalej do połowy wodą. Dodaj 3 łyżki słodzidła wg uznania i gotuj na małym ogniu do miękkości. Gdy większość wody odparuje dodaj łyżkę skrobi ziemniaczanej aby zagęścić masę.

Budyń ugotuj wg instrukcji na opakowaniu i dosłodź wg uznania. Aby budyń był mniej lejący zmniejsz ilość dodawanego płynu, np. 450ml zamiast 500ml mleka.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż 3/4 porcji ciasta na blaszy. Ciasto rozłóż równomiernie na grubość około 1 cm. Ciasto podpiecz przez około 10-15 minut w nagrzanym piecu.
Po tym czasie wyjmij spód ciasta, ułóż owoce i budyń. Pozostałą część ciasta podziel na mniejsze kawałeczki aby powstała kruszonka i posyp wierzch ciasta.
Ciasto piecz przez około 50-60 minut. Po upieczeniu ostudź i oprósz cukrem pudrem.

Wartość odżywcza na 1 kawałek ciasta
(na 3 łyżki oleju kokosowego i erytrytol):

Wartość odżywcza1 porcja = 120g
Wartość energetyczna 162 kcal
Węglowodany29,7 g
Cukry proste6,7 g
Tłuszcze5,4 g
Białko4 g
Błonnik 2,9 g
WW (wymienniki węglowodanowe) 3
Witamina A8,1 ug
Kwas foliowy18,6 ug
Fosfor109,1 mg
Magnez31,8 mg
Potas184 mg

Smacznego!

Powrót na górę