Serniczki z patelni z musem dyniowo-marchewkowym i czekoladą

Serniczki z patelni z musem dyniowo-marchewkowym i czekoladą

Propozycja dla fanów słodkich posiłków w połączeniu z niezłą porcją białka! Nie zapominajmy o wciąż trwającym sezonie na dynie. Aktualnie jest najlepszy moment na wdrożenie jej do posiłków – sezonowość produktów górą! 🙂

Ilość porcji: 6 placków

Składniki:

  • 500g twarogu chudego (2 opakowania),
  • 120g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • szczypta soli,
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • 6 kostek gorzkiej czekolady,
  • dynia hokkaido – 1 mała sztuka,
  • 2 średnie marchewki.

Przygotowanie:

Mus:

  1. Dynię przekrój na kawałki i wydrąż pestki.
  2. Ułóż dynię na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 15-20 minut w 200 stopniach.
  3. Gdy dynia będzie się piekła, umyj, obierz i ugotuj marchewki we wrzącej wodzie przez około 5 minut aby zmiękły.
  4. Po upieczeniu ostudź warzywo i obierz ze skórki – jeśli wolisz, obierz dynie przed upieczeniem.
  5. Marchew i dynię zmiksuj na gładką masę. Jeśli mus jest zbyt gęsty, dodaj odrobinę wody i miksuj ponownie do uzyskania preferowanej konsystencji.
  6. Dodaj szczyptę soli/cukru wg uznania.

Serniczki:

  1. Twaróg rozdrobnij i wymieszaj z mąką, jajkami, cukrem, solą i proszkiem do pieczenia.
  2. Ugniataj ciasto najlepiej ręcznie do powstania gładkiej masy.
  3. Uformuj 6 placuszków i umieść wewnątrz kostkę czekolady.
  4. Na patelni rozgrzej olej i smaż placki z obu stron na złoty kolor. Około 2-3 minuty z obu stron.
  5. Podaj z musem dyniowym.

Wartości odżywcze (bez musu)

Wartość odżywcza1 porcja = 1 placek
Wartość energetyczna188 kcal
Tłuszcze3 g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe (NKT)1,6 g
Węglowodany21,6 g
w tym cukry proste 5,6 g
Białko19 g
Błonnik 0,5 g

Smacznego!:)

Powrót na górę