

Następnym przysmakiem, który zaserwowaliśmy na Dniach Otwartych UPWR były kanapeczki z chleba własnego wypieku. Swoimi kolorami przyciągały wzrok i szybko schodziły. Przepis jest prosty w wykonaniu a chlebek tak chrupiący, że nie będziecie się mogli od niego oderwać.
Składniki:
CHLEB Z NISKIM IG
- mąka żytnia (typ 1850 – 2000) – 260 g
- mąka pszenna (typ 1850 – 2000) – 260 g
- woda – 2 szklanki
- drożdże świeże – 30 g
- siemię lniane – 40 g
- pestki dyni – 40 g
- pestki słonecznika – 40 g
- sól – 5 g
DODATKI DO KANAPEK – pasta z sera twarogowego + warzywa
- ser twarogowy – 1 kostka (200 g)
- bazylia posiekana – 1 pęczek
- kolendra posiekana – 1 łyżka
- podprażone migdały – 1 łyżeczka
- sól i pieprz – do smaku
- ulubione warzywa na wierzch kanapek (np. pomidorki koktajlowe, rzodkiewka, ogórek, papryka)
Przygotowanie:
- Do naczynia wsypać mąki, siemię lniane, pestki dyni, ziarna słonecznika, drożdże i sól rozpuszczone w wodzie.
- Wyrabiać ciasto ok. 10 minut i gotowe wstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut (temp. około 32 stopnie C, wilgotność około 75%).
- Po tym czasie wyrabiamy ciasto przez 5 minut.
- Przekładamy do natłuszczonej formy i wyrównujemy wilgotną dłonią/ szpatułką.
- Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
- Pieczemy ok. 40 minut w 200 stopniach C, do suchego patyczka.
- Wszystkie składniki na pastę z twarogu łączymy dobrze ze sobą rozgniatając widelcem i mieszając je.
- Upieczony chleb studzimy na kratce i smarujemy twarożkiem lub hummusem. Podajemy z pokrojonymi warzywami.

Smacznego!!