Szarlotka migdałowo-razowa

Deser, który nie podnosi gwałtownie poziomu cukru, a mimo to bardzo dobrze smakuje? Spróbuj tej szarlotki migdałowo-razowej! Upieczona na bazie mąki migdałowej i razowej, ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu sprawdzi się również w diecie osób z cukrzycą czy tych, którzy chcą jeść zdrowiej bez rezygnacji z przyjemności.

Słodycz jabłek idealnie współgra z aromatycznym cynamonem, a całość dopełnia delikatna, orzechowa nuta. Klasyczne połączenie w nowoczesnym, zdrowszym wydaniu – bo kto powiedział, że trzeba wybierać między smakiem a zdrowiem?

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej razowej
  • 200 g masła
  • 100 g ksylitolu
  • ok. 800 g jabłek
  • 150 g mielonych migdałów
  • 50 g płatków migdałowych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

  1. Masło, mąke, ksylitol, proszek do pieczenia, cynamon i mielone migdały zmiksuj razem na kruszonkę.
  2. Ciasto wyłóż na blaszkę (zostawiając 1/4 ciasta na ktuszonkę na wierzchu, posyp płatkami migdałowymi i oprusz mąką ziemniaczaną.
  3. Jabłka obierz i pokrój w ćwiartki a następnie w plasterki.
  4. Rozłóż jabłka na wyłożonym w blaszce spodzie i posyp pozostałą kruszonką.
  5. Piecz w 180°C przez ok. 50-60 minut kontrolując zabrązowienie góry ciasta.

Smacznego!!

Powrót na górę