Beziki

Dla porównania udostępniamy dla Was przepis na zwykłe bezy. Są idealnie kruche i słodziutkie.

Czas: ok. 1,5- 2 h Ilość: 27 bez 7/3 cm

Składniki:

  • 2 białka średnich jajek – do 70 g
  • 1/3 szklanki cukru drobnego – 100 g
  • szczypta soli

Przepis:

  1. Jajka umyć i osuszyć. Mogą to być jajka prosto z lodówki, lub przechowywane w temperaturze pokojowej. Im świeższe masz jajka, tym lepiej. Bardzo dokładnie oddziel białka od żółtek. Żółtka odłożyć do innego przepisu. Białka bez najmniejszych śladów żółtka umieścić w czystym i suchym naczyniu (naczynie szklane lub metalowe).
  2. Dodać małą szczyptę soli i zacząć ubijać białka. Białka ubijać mikserem zaczynając od mniejszych obrotów miksera i stopniowo je zwiększać. Białka ubijćj nie dłużej niż 2-3 minuty, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Sztywne białko gotowe na dodanie cukru wygląda jak piana z kąpieli w wannie. 
  3. Zacząć dodawać cukier – najlepiej drobny. Po każdej łyżce miksuj białko na najwyższych obrotach, aż cukier połączy się z pianą i całkowicie się w niej rozpuści. Po dodaniu jednej łyżki miksuj całość około minuty lub dłużej. Proces ubijania bezy jest dość długi, jednak cierpliwe dodawanie niewielkich porcji cukru zostanie nagrodzone w postaci śnieżnobiałych bezików. Pod koniec ubijania powinna powstać gładka, gęsta i bardzo błyszcząca masa białkowa.
  4. Taka ilość bezy powinna się zmieścić na jednej dużej blaszce lub szufladzie piekarnika. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Krem bezowy przełóż łyżką do jednorazowego rękawa cukierniczego z odcinaną końcówką 
  5. Wyciskałam beziki o średnicy około 6 cm i wysokości około 2,5 cm. Zachowałam odległości około 2 cm od każdej bezy. Te beziki niewiele rosną podczas suszenia i nie zmieniają kształtu. Bez obaw można je więc formować.
  6. Do mini bez ustawiam temperaturę 100 stopni z pieczeniem góra/dół. Szufladę z bezami umieszczam na środkowej półce piekarnika nagrzanego. Bezy suszę w ten sposób 90 minut. W trakcie pieczenia/suszenia nie zmieniam temperatury. Bezy wychodzą idealnie białe. Po wyłączeniu piekarnika lekko uchyl drzwiczki i trzymaj tak beziki do całkowitego wystudzenia piekarnika. Gotowe beziki zdejmuj z papieru do pieczenia i trzymaj kilka minut na kratce.

Smacznego!

Powrót na górę