Flaczki z boczniaków

Flaczki mogą zniechęcać nazwą, ale wegańska wersja z boczniaków niszczy wszelkie bariery. Przy odrobienie czasu oraz dostępności składników na pewno przygotujemy mięsną wersję.

Ilość: 4 os. Czas: 45 min

Składniki:

  • 400 g boczniaków
  • 2 marchewki – ok. 200 g
  • 1/4 selera – ok. 125 g
  • 1 średnia cebula – około 150 g
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego- 15 g
  • 2 ząbki czosnku – 10 g
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 600 ml wody
  • przyprawy: 2 listki laurowe; 1 ziele angielskie, czubata łyżka majeranku; 1 łyżeczka soli; 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki; pół łyżeczki pieprzu; po sporej szczypcie ostrej papryki i gałki muszkatołowej
  • do podania: natka pietruszki/ lubczyk i pieczywo

Przygotowanie:

  1. Boczniaki przepłukać delikatnie zimną wodą, a następnie osuszyć. Przy dużej ilości zanieczyszczeń można obrać ze skórki.
  2. Grzyby pokroić dowolnie w paski, twardsze ogonki również.
  3. Cebulę obrać i posiekać w dużą kostkę.
  4. Marchew i selera obierać i zetrzeć na tarce, na dużych oczkach.
  5. Do garnka wlać trzy łyżki oleju do smażenia. Dodać rozdrobnione warzywa (bez boczniaka) oraz dwa listki laurowe. Od razu wsypać łyżeczkę soli oraz pół łyżeczki pieprzu, najlepiej białego.
  6. Ustawić średnią moc palnika i podsmażać warzywa z przyprawami przez 10 min. Mieszać całość przy pomocy drewnianej łyżki.
  7. Po tym czasie do garnka dodać pokrojone w paski boczniaki i ząbki czosnku, przepuszczone przez praskę. Całość wymieszać i podsmażyć przez kolejne 5 min.
  8. Kolejno do garnka wlać 600 ml wody, dodać łyżkę koncentratu pomidorowego i przyprawy. Wymieszać zupę, przykryć przykrywką i gotować całość przez 20 min (zupa ma się gotować, ale nie za mocno).
  9. Pod koniec gotowania sprawdzić smak i konsystencję zupy.
  10. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki/ lubczykiem i podawać z pieczywem.

Smacznego!

Powrót na górę