- przez Julia Morgała
Porcje: 3-4 os. Czas: 30 min
Składniki:
- 500 g twarogu półtłustego
- 2 średnie jajka
- trochę ponad pół szklanki mąki pszennej – 100 g
- 2 łyżki masła
- pół płaskiej łyżeczki soli
- Śmietana 18%- 150 g
- Pęczek botwinki
- rzodkiewka (3-4 sztuki)
- 1/3 pęczka pietruszki
- Orzechy włoskie do ozdoby
Przygotowanie:
- Twaróg włożyć do miski razem z jajkiem oraz szczyptą soli i dokładnie rozgnieść praską do ziemniaków, tak aby nie pozostało grudek.
- Ser można zmielić (bez jajka) w maszynce do mięsa. Gładkiego sera śmietankowego nie trzeba mielić, wystarczy wymieszać z jajkiem.
- Stolnicę podsypać mąką pszenną (około 1 – 2 łyżki), wyłożyć ser z jajkiem, na wierzch przesiać mąkę ziemniaczaną i resztę mąki pszennej (rzadsze sery mogą potrzebować troszkę więcej mąki).
- Zagnieść szybko składniki łącząc je w kulę. Podzielić na 2 części i z każdej uformować wałek, w razie potrzeby podsypując mąką.
- Następnie rozpłaszczyć go szerokim nożem i pokroić ukośnie na kawałki.
- Zagotować osoloną wodę w dużym garnku, dodać kluski i gotować przez kilkanaście sekund od wypłynięcia na powierzchnię.
- Wyłowić łyżką cedzakową i podawać np. z warzywno-śmietanowym dipem (po wymieszaniu nabierze pięknego, fioletowego koloru). Udekorować posiekanymi orzechami i pietruszką.