
- przez Anna Nowacka
Idealny dodatek do wege burgerów, kanapek lub jako słona przekąska.
Składniki:
- pęczek botwiny,
- pęczek cebuli dymki wraz ze szczypiorkiem,
- kasza jaglana 200g,
- łyżka oleju
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, majeranek, lubczyk,
Przygotowanie:
- Kasze ugotować do miękkości w proporcji 1:2 z dodatkiem soli.
- Warzywa umyć, cebule dymkę oraz liście botwiny drobno pokroić. Korzeń buraka obrać i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach.
- Kaszę połączyć z rozdrobnionymi warzywami.
- Dodaj olej oraz przyprawy i dokładnie wymieszać.
- Z tak przygotowane masy formować kotleciki i wykładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec w 180 stopniach przez 45-60 minut.
Smacznego!