Kokosowo-buraczana panna cotta z musem gruszkowym

Kokosowo-buraczana panna cotta z musem gruszkowym

Ilość: 8 porcji Czas: ok. 3-4 h

Składniki:

  • 4 gruszki
  • sok z połówki cytryny + 2 łyżki do posmarowania
  • 1 Laska wanilii
  • 100 ml syropu klonowego
  • 50 g orzechów włoskich
  • 1 puszka mleka kokosowego (500 ml)
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 5 łyżki cukru
  • 5 żółtych buraków 
  • 700 ml kokosowego mleka skondensowanego

Przygotowanie:

  1. W pierwszej kolejności upiec gruszki: Piekarnik nagrzać do 180˚C, a naczynie do zapiekania wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Gruszki przekroić na pół i posmarować sokiem z cytryny. Wydrążyć gniazda nasienne. Ułożyć owoce w naczyniu do zapiekania.
  3. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół, delikatnie rozchylić i wydłubać czarne ziarenka. 
  4. W małej miseczce wymieszać syrop klonowy z sokiem z cytryny i wanilią. Powstałą miksturą polać gruszki.
  5. Orzechy włoskie lekko posiekać i posypać nimi gruszki. Włożyć do pieca naczynie do piekarnika i piec przez 15 minut, aż owoce będą miękkie. Odstawić do ostygnięcia. 
  6. Buraki obrać i zblendować w Thermomixie podgrzewając przez 30 min. Zależy nam, aby uzyskać nie aksamitne puree,a z wyczuwalnymi kawałkami warzywa. Odstawić do ostygnięcia.
  7. Mleko kokosowe przelać do małego garnuszka i doprowadzić do wrzenia. W międzyczasie 2 łyżeczki żelatyny zalać 2 łyżkami letniej wody. 
  8. Gdy mleko osiągnie temperaturę powyżej 90 stopni, wyłączyć palnik i połączyć z 2,5 łyżkami cukru oraz napęczniałą żelatyną. Dokładnie wymieszać trzepaczką do rozpuszczenia się dodanych składników. Zdjąć z ognia i pozostawić do lekkiego ostygnięcia. 
  9. Puree buraczane połączyć z skondensowanym mlekiem kokosowym i postąpić tak samo jak z mlekiem kokosowym. 
  10. Wyłożyć do filiżanki warstwę kokosowej panna cotty i wstawić na godzinę do lodówki w celu zgęstnienia. 
  11. Na to nałożyć masę kokosowo-buraczaną i ponownie wstawić do lodówki. 
  12. Przed podaniem zblendować gruszki i podgrzać powstałe puree w garnuszku na palniku.
  13. W celu wydobycia panna cotty z filiżanki należy umieścić ją w ciepłej wodzie na 10 sekund, a następnie przyłożyć talerz i obrócić całość na druga stronę. 
  14. Panna cotty ozdobić gruszkowym musem. 
Powrót na górę