Zupa orientalna

Ilość: 8 porcji Czas: 10 h moczenia soji + 2 h (z przygotowaniem bulionu)

Składniki:

  • papryka czerwona – 1 szt.
  • cebula – 1 szt.
  • kimchi –  80 g
  • ziarna soi- 
  • bulion rybny – 125 ml
  • cukier – 1 szczypta
  • dorsz, filet – 400 g
  • kolendra świeża – 22 g
  • koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
  • mleczko kokosowe – 400 ml
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • pieprz czarny – 1 szczypta
  • pomidory krojone z puszki – 400 g
  • sól – 1 szczypta
  • woda – 250 ml

Przygotowanie:

  1. Soję moczyć przez noc w zimnej wodzie.
  2. Umyte filety z ryb dokładnie osuszyć za pomocą ręcznika papierowego i pokroić na kawałki. 
  3. Cebulę i paprykę pokroić w paski, a następnie przesmażyć na oliwie z rozdrobnionym kimchi. Dodać bulion i odparować. 
  4. Zawartość patelni przelać do dużego rondla, dodać pomidory z puszki, mleczko kokosowe, koncentrat pomidorowy i wodę. Gotować na wolnym ogniu ok. 20 min. 
  5. Po tym czasie dodać odsączoną z wody soję. Całość podgotować jeszcze ok. 10 min. (ziemniaki muszą zrobić się miękkie). 
  6. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Na sam koniec do zupy włożyć kawałki filetów z ryb i gotować na małym ogniu jeszcze przez 4-5 min. Ważne, żeby zupy nie mieszać, aby nie uszkodzić filetów!
  7. Gotową zupę udekorować posiekaną kolendrą.
Powrót na górę