
- przez Julia Morgała
Czas: 1 h Ilość: 8-10 porcji
Składniki:
- 1 i 3/4 szklanki mąki (super sprawdziła się orkiszowa),
- 4 jajka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 szklanka oleju,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy),
- 2 duże jabłka,
- cynamon do oprószenia jabłek,
- cukier puder do posypania ciasta
Przygotowanie:
- Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną i gęstą masę (około 7-8 minut).
- Miksując, wolnym strumieniem wlewać olej.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Posypać wierzch masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką.
- Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Jabłka obrać ze skórki, pokroić w półplasterki, oprószyć cynamonem i ułożyć na cieście.
- Piec w 180 C około 45-50 min. lub do suchego patyczka.
- Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.