
- przez Julia Morgała
Ilość: 4 porcje Czas: 40 min
Składniki:
- 400 g filetów z kurczaka
- 1 łyżka lisków świeżego tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego)
- 450 g obranej dyni
- 300 g pieczarek
- 1 mała cebula
- 3 łyżki mąki
- 2 i 1/2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- 125 ml śmietanki 30%
- 600 ml bulionu (gotowego lub domowego np. WARZYWNEGO)
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
- Z filetów odciąć cieńszą część, grubszą przekroić poziomo na 2 cieńsze filety.
- Oprószyć solą, świeżo zmielonym pieprzem, dodać tymianek i 1 łyżkę oliwy. Wymieszać, następnie obtoczyć mące.
- Obraną dynię pokroić w kostkę.
- Pieczarki pokroić na plasterki lub kawałki.
- Cebulę pokroić w kosteczkę.
- Rozgrzać dużą patelnię lub garnek z grubym i nieprzywierającym dnem. Dodać 1 łyżkę masła i włożyć kurczaka. Smażyć na większym ogniu przez około 2 minuty z każdej strony na lekko złoty kolor. Wyjąć na talerz.
- Do tego samego garnka wlać 1 łyżkę oliwy i wrzucić pieczarki oraz cebulę. Smażyć na większym ogniu przez około 1 – 2 minuty, aż będą zrumienione, wyjąć na talerz.
- Do garnka włożyć dynię, 1/2 łyżki masła, posolić i podsmażać przez około 2 – 3 minuty. Dodać kurczaka i podgrzewać razem przez 1 – 2 minuty, uważając aby dynia się nie przypaliła.
- Wlać gorący bulion i całość zagotować.
- Gotować na umiarkowanym ogniu przez około 3 minuty aż dynia będzie miękka.
- Dodać śmietankę i natkę pietruszki, delikatnie przemieszać składniki.
- Dodać odłożone pieczarki i gotować bez przykrycia przez około 1 minutę, aż sos zgęstnieje.
- Podawać np. z makaronem.
Smacznego!