
- przez Julia Morgała
Pogoda nie nastraja pozytywnie do powrotu na uczelnie po przerwie międzysemestralnej, ale zrobi to za nią nasze koło! Jeśli musisz wyjść z domu na zajęcia/ do pracy, rozgrzej się po powrocie intensywnie pomarańczową zupą marchewkową. Stawia na nogi niczym sobotnie słońce podczas ostatniego weekendu!
Ilość: 4 os. Czas: 30 min.
Składniki:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula*
- 1 ząbek czosnku*
- 1/2 małego pora
- 500 g marchewki
- 300 g ziemniaków
- 500 ml bulionu jarzynowego lub drobiowego
- przyprawy: 1 łyżeczka kurkumy oraz 1/2 łyżeczki przyprawy curry
- 250 ml mleka (krowiego lub kokosowego)
- Do podania: mix prażonych pistacji, sezamu, kminu, kolendry, kardamonu

Przygotowanie:
- Warzywa obrać i pokroić w kostkę.
- Do garnka włożyć łyżkę masła i łyżkę oliwy, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i co chwilę mieszając smażyć na małym ogniu przez ok. 2 minuty.
- Teraz dodawać stopniowo resztę warzyw, co chwilę mieszając i smażąc wszystko w sumie przez ok. 10 min. Najpierw czosnek, następnie pora, a na koniec marchewkę i ziemniaki. W międzyczasie doprawić warzywa solą.
- Zalać gorącym bulionem, dodać przyprawy (kurkumę i curry) i zagotować. Przykryć pokrywą i gotować ok. 15 minut do miękkości warzyw.
- Dodać mleko i zmiksować na krem. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
*można pominąć