
- przez Julia Morgała
Zapiekanki z bagietki kojarzą się nam z tradycyjnym fast foodem podczas imprez masowych i na stacjach benzynowych, ale pokaże wam, że tak jak w przypadków burgerów możesz odczarować ten stereotyp. Wystarczy dorwać świeżą bagietkę w piekarni i wybrać odpowiednie produkty, a wyjdzie nam pełnowartościowy posiłek.
Ilość: 2 os. Czas: 20-25 min.
Składniki:
- 100-150 g pomidorków koktajlowych lub pomidora pokrojonego w kostkę (u mnie żółty)
- 80-100 g cukini (u mnie żółta)
- ewentualnie oliwki
- 1 szt. burraty
- 3 łyżki oliwy + oliwa do bagietki
- łyżeczka bazylii i oregano
- sól
- bagietka
- ocet balsamiczny
Przygotowanie:
- Cukinię umyć i pokroić w kostkę.
- Włożyć razem z pomidorkami koktajlowymi/pokrojonymi pomidorami do foremki żaroodpornej.
- Dodać ulubione zioła, u mnie suszone oregano, bazylia i sól (możesz też dodać pieprz lub np. szczyptę chili) oraz oliwę. Dokładnie wymieszać i piec 20 min w 200 stopniach, grzanie góra dół. Pomidorki mają być miękkie, ale pozostać w całości.
- Bagietkę przeciąć na pół i posmarować oliwą. Ugrillować na patelni grillowej lub np. grillu elektrycznym.
- Na gotowe grzanki ułożyć po połowie burraty. Delikatnie rozerwać ser rękoma, ale uważać, żeby środek sera nie wyskoczył 🙂 Ma się on znaleźć na bagietce. Lekko palcami rozprowadź burratę na pieczywie.
- Ułożyć upieczone warzywa i polać octem balsamicznym.
Smacznego!