
Z pewnością pierwszymi skojarzeniami związanymi z kuchnią litewską są dania tłuste, wykonane z dużej ilości ziemniaków. I choć nie da się ukryć, że posiłki te są wysokokaloryczne, ale za to jakie smaczne!
Gastronomia litewska, oprócz dań wpisujących się do powyższej kategorii, ma nam jednak o wiele więcej do zaoferowania. Poniżej przedstawiamy listę rzeczy które, będąc na Litwie, po prostu trzeba spróbować. Dla ułatwienia podzieliłyśmy ją na pozycje, które najłatwiej dostaniecie w restauracjach/barach, cukierniach i sklepach spożywczych.
Restauracje/bary:
- cepeliny
- kibiny, czyli karaimskie pierogi, tradycyjnie wypełniane jagnięciną. Nie zapomnijcie tylko zamówić również bulionu, bo to właśnie wtedy kibiny smakują najlepiej
- chłodnik litewski
- żmudzki Kastinys, czyli sos do ziemniaków
- Kugelis, czyli babka ziemniaczana z kurczakiem
- czeburaki, czyli placki z mięsem (popularny litewski fast food)
- kołduny
- Kepta duona, czyli smażony chleb czosnkowy
- miody pitne i nalewki na miodzie
Cukiernie:
- Šakotis, czyli sękacz
- Grybukai, czyli ciasteczka w kształcie grzybów
- Verskeciai, czyli smażone serniczki
Slepy:
- Ser jabłkowy (tak, jest to ser robiony z jabłek 😉 )
- Vytautas, czyi popularna na litwie woda mineralna
- 999 Trajos Devynerios, czyli nalewka ziołowa
- miody pitne i nalewki na miodzie