Sałatka z buraka z tofu teryiaki i batatami

Z okazji obchodzonego wczoraj (20.03) dnia bez mięsa przygotowaliśmy w kolaboracji z Sadem u Dziadka cały warzywny set:

-> frytki z batatów

->  sałatka buraczana z fetą

-> tofu marynowane w teryiaki

Najlepiej podawać w towarzystwie jogurtowego dipa na bazie masła orzechowego rudej kity!

Ilość: 2 osoby Czas: 60 min

Składniki:

  • 1 średni batat
  • Olej rzepakowy
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 małe buraki/ 2 duże
  • 50 g sera feta
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 2 garście mixu sałat
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 180 g tofu
  • Sos teryiaki ( https://tastetester.pl/kurczak-teriyaki-z-smazonym-ryzem/?fbclid=IwAR1iJmL8BKy92XW-2ktc3YSMc7n8uFoYukmwRJK5D1EiDL4qKsuHlu8JDB4 )
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka w proszku, zioła prowansalskie

Przygotowanie:

1. Przygotować sos teryiaki i zamarynować w nim tofu.

2. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Buraki dobrze wyszorować, zawinąć w folię i włożyć do pieca na ok. 30-40 min (do miękkości).

3. Batata obrać i zamoczyć w zimnej wodzie.

4. Gdy burak będzie miękki, blachę wyciągnąć z pieca i odstawić do lekkiego wystygnięcia.

5. W garnku rozgrzewamy olej rzepakowy i smażymy w nim dokładnie osuszone (na ręczniku papierowym) frytki partiami, aż ładnie się zarumienią.

6. Tofu kroimy na 1 cm paski i podsmażany na oliwie z każdej strony po 2-3 min.

7. Buraka obieramy i kroimy w kostkę. W osobnej misce mieszamy składniki winegretu (miód, sól, ocet, oliwa, pieprz) i łączymy z warzywem.

8. Fetę kroimy w kostkę.

9. Usmażone frytki odsączamy na papierze do pieczenia i posypujemy przyprawami (sól, papryka, zioła prowansalskie).

10. Na talerz wykładamy mix sałat, na to buraka i ser feta. Sałatkę posypujemy orzechami włoskimi.

11. Obok kładziemy słodkie frytki oraz tofu. Jak pisałam wyżej polecam całość polać jogurtowym dipem.

Smacznego!

Powrót na górę