
- przez Julia Morgała
Z okazji obchodzonego wczoraj (20.03) dnia bez mięsa przygotowaliśmy w kolaboracji z Sadem u Dziadka cały warzywny set:
-> frytki z batatów
-> sałatka buraczana z fetą
-> tofu marynowane w teryiaki
Najlepiej podawać w towarzystwie jogurtowego dipa na bazie masła orzechowego rudej kity!
Ilość: 2 osoby Czas: 60 min
Składniki:
- 1 średni batat
- Olej rzepakowy
- 1 łyżka oliwy
- 3 małe buraki/ 2 duże
- 50 g sera feta
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 2 garście mixu sałat
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 180 g tofu
- Sos teryiaki ( https://tastetester.pl/kurczak-teriyaki-z-smazonym-ryzem/?fbclid=IwAR1iJmL8BKy92XW-2ktc3YSMc7n8uFoYukmwRJK5D1EiDL4qKsuHlu8JDB4 )
- przyprawy: sól, pieprz, papryka w proszku, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
1. Przygotować sos teryiaki i zamarynować w nim tofu.
2. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Buraki dobrze wyszorować, zawinąć w folię i włożyć do pieca na ok. 30-40 min (do miękkości).
3. Batata obrać i zamoczyć w zimnej wodzie.
4. Gdy burak będzie miękki, blachę wyciągnąć z pieca i odstawić do lekkiego wystygnięcia.
5. W garnku rozgrzewamy olej rzepakowy i smażymy w nim dokładnie osuszone (na ręczniku papierowym) frytki partiami, aż ładnie się zarumienią.
6. Tofu kroimy na 1 cm paski i podsmażany na oliwie z każdej strony po 2-3 min.
7. Buraka obieramy i kroimy w kostkę. W osobnej misce mieszamy składniki winegretu (miód, sól, ocet, oliwa, pieprz) i łączymy z warzywem.
8. Fetę kroimy w kostkę.
9. Usmażone frytki odsączamy na papierze do pieczenia i posypujemy przyprawami (sól, papryka, zioła prowansalskie).
10. Na talerz wykładamy mix sałat, na to buraka i ser feta. Sałatkę posypujemy orzechami włoskimi.
11. Obok kładziemy słodkie frytki oraz tofu. Jak pisałam wyżej polecam całość polać jogurtowym dipem.
Smacznego!