Chińska potrawka z tofu, cukinią i marchewką

Na rozchmurzenie deszczowych, ponurych dni świetnie sprawdzi się dużo koloru na talerzu. Fanom sosu sojowego zapewne przypadnie to danie do gustu, a tym którzy jeszcze go nie kosztowali zachęcamy do wypróbowania. Warzywa pozyskane ze współpracy z warzywniakiem „Sad u dziadka” we Wrocławiu.

Ilość: 2 porcje; Czas: 30 minut

Składniki:

  • 1 kostka tofu
  • 100 g makaronu ryżowego
  • 1 marchewka
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ze skóry marchewkę, cebulę, czosnek i imbir oraz umyj cukinie. Marchewkę i cukinie pokrój na słupki lub zrób paski obieraczką do warzyw.
  2. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek i imbir drobno posiekaj. Tofu pokrój w kostkę.
  3. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  4. Na patelni rozgrzej oliwę i chwilę podsmaż cebulę, czosnek i imbir. Następnie dodaj cukinie oraz marchewkę i dalej podsmażaj ok. 5 minut.
  5. Gdy cukinia zmięknie dodaj pokrojone tofu, całość wymieszaj i przytrzymaj kolejne 5 minut na patelni.
  6. W miseczce lub szklance wymieszaj sos sojowy, sok z cytryny i cukier z łyżką wody, aby uzyskać więcej sosu.
  7. Wlej sos na patelnię i dodaj ugotowany makaron. Całość wymieszaj i jeszcze chwilę razem podsmaż.
  8. Przełóż na talerz i opcjonalnie skrop jeszcze dodatkowym sokiem z cytryny.

Smacznego!!

Powrót na górę