

Na rozchmurzenie deszczowych, ponurych dni świetnie sprawdzi się dużo koloru na talerzu. Fanom sosu sojowego zapewne przypadnie to danie do gustu, a tym którzy jeszcze go nie kosztowali zachęcamy do wypróbowania. Warzywa pozyskane ze współpracy z warzywniakiem „Sad u dziadka” we Wrocławiu.
Ilość: 2 porcje; Czas: 30 minut
Składniki:
- 1 kostka tofu
- 100 g makaronu ryżowego
- 1 marchewka
- 1/2 cukinii
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Obierz ze skóry marchewkę, cebulę, czosnek i imbir oraz umyj cukinie. Marchewkę i cukinie pokrój na słupki lub zrób paski obieraczką do warzyw.
- Cebulę pokrój w piórka, a czosnek i imbir drobno posiekaj. Tofu pokrój w kostkę.
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzej oliwę i chwilę podsmaż cebulę, czosnek i imbir. Następnie dodaj cukinie oraz marchewkę i dalej podsmażaj ok. 5 minut.
- Gdy cukinia zmięknie dodaj pokrojone tofu, całość wymieszaj i przytrzymaj kolejne 5 minut na patelni.
- W miseczce lub szklance wymieszaj sos sojowy, sok z cytryny i cukier z łyżką wody, aby uzyskać więcej sosu.
- Wlej sos na patelnię i dodaj ugotowany makaron. Całość wymieszaj i jeszcze chwilę razem podsmaż.
- Przełóż na talerz i opcjonalnie skrop jeszcze dodatkowym sokiem z cytryny.
Smacznego!!